Dipl. Restauratorin / konservator nkf-n / ICOMOS Norge
I forbindelse med flyttingen av kunst fra det gamle sykehuset i Narvik til det Nye UNN ble tilstanden til utvalgte kunstverk registrert. Basert på tilstandsregistreringen ble 5 kunstverk i mai / juni 2024 konservert:
3 metallkunstverk av Arne Linder Olsen, 1980-tallet
1 maleri på plate av Arne Linder Olsen, 1955
1 maleri på lerret av Per Adde, 1981
Maria med Jesusbarnet og den hellige Katarina av Alexandria er skåret i eik. Dateringen og proveniensen er ukjent. Det antas at skulpturene ble produsert i Tyskland i 2. halvdel 1400-tallet.
Treskjæringen er av høy kunstnerisk kvalitet og trolig har skulpturene vært plassert i et alterskap. Hver treskulptur er laget av en eikestokk. Få deler ble påsatt. På undersiden er treverket synlig. Det ble brukt eikeemner av veldig god kvalitet med forholdsvis korte avstander mellom årringene.
Opprinnelig har skulpturene vært staffert i middelalderens fargekanon. Det ble blant annet brukt ornamenter, applikasjoner, bladgull og -sølv samt fargete lakker for å dekorere skulpturene.
I dag er det kun få fragmenter igjen. Skulturene ble overmalt 2 - 3 ganger opp gjennom årene.
I 2023 ble tilstanden av skulpturene vurdert, og i 2024 ble skulpturene konservert og restaurert.
Tilstandsregistrering av kirkekunst og inventar i Bø kirke ble gjennomført februar og desember 2023. Tilstanden ble registrert ved bruk av dagslyslamper og hodelupe. Objektene ble i tillegg undersøkt ved bruk av UV-stråling.
Tilstandsrapporten inneholder
og fotodokumentasjon
Tilstandsregistreringen skal bidra til å bevare interiøret og kunstverk og danner et grunnlag for konsepsjon av konserveringstiltak.
Anlegg 96 i Bodø er et fjellanlegg fra den Kalde Krigen og er eid av Forsvarsbygg. Anlegget ble bygd i 1957 - 60 og er Norges eneste atomsikre hangar. Hovedarealet har en størrelse på ca 8000m2
Anlegg 96 vurderes som et militærhistorisk anlegg av nasjonal verdi som er viktig å bevare for ettertiden. Planleggingen av fremtidig bruk av Anlegg 96 er av enorm regional og nasjonal betydning, men fremdeles uavklart.
I Anlegg 96 er det 6 store veggmalerier som trolig ble laget av Roald Bjelvin i begynnelsen av 1960-tallet. Det dreier som om secco-teknikk på betong. Til sammen er det ca. 200 m2 malt overflate. Maleriene viser ulike landskapsmotiver fra Norge. Malerienes tilstand er svært påvirket av byggets tilstand.
Prosjektet for å registrere tilstanden av veggmaleriene i Anlegg 96 ble satt i gang i begynnelsen av 2023 i samarbeid med Norsk Luftfartsmuseum, Nordlandsmuseet og Forsvarsbygg. Malerikonservator Stephanie Backes AS ble innleid for prosjektet av Nordlandsmuseet.
Arbeidsinnsats på stedet startet sammen med en kollega i Nordlandsmuseet i oktober 2023. Formålet av tilstandsanalysen var å vurdere og kartlegge skader, skadeårsaken og skadeomfanget.Tilstandsanalysen og utarbeidelsen av konserveringskonseptet ble gjennomført på maleriet Nordkapp som ble vurdert som representativt i forhold til fleste skadefenomener. Mesteparten av konserveringskonseptet skal ha overføringsverdi og skal kunne anvendes på de øvrige 5 maleriene.
Dåpsengelen i Dolstad kirke er en gave fra handelsmannen Peter Christian Bech i 1782.
Det antas at dåpsengelen ikke har vært i bruk i en lengre periode i 1800-tallet frem til 1899.
Dåpsengelen er i dag plassert i koret og kan heises opp og senkes ned ved behov.
Skulpturen er ca. 2,30 m lang, bredde og dybde ca. 40 -50 cm, vingespenn ca 125 cm. Blomsterkransen har en diameter på ca. 31 cm.
Dåpsengelen er utskåret i tre, antagelig løvtre, og er satt sammen av flere tredeler. Skulpturen bærer preg av barokkepoken. Kunstner /treskjærerverksted er ukjent. Det ble nevnt at maleren Roald Solberg har utført "maling og forgylling".
Håret, tunikaen og blomsterkransen er forgyllet. Karnasjonen er malt rosa. Skulpturen har blitt overmalt / forgylt 2 ganger opp gjennom årene.
Døpefat er trolig sekundært.
Det antas at engelen har vært opprinnelig til dekorasjon over en døpefont.
Konservering / restaurering av dåpsengelen er støttet av Riksantikvaren og Vefsn kirkelige fellesråd.
Altertavlen fra 1670 er laget av løvtre og nåletre og er gjennomskåret og staffert med søyler, skulpturer og ornamenter. Altertavlen er delt i tre soner med fremstillinger av nattverden, korsfestelsen og himmelfarten. I predellen er motivet gravleggelsen fremstilt. Alterarkitekturen er karakteristisk for barokkepoken.
Altertavlen ble konservert/restaurert tidligere minst 5 ganger og er helhetlig og delvis overmalt. Den opprinnelige polykromien foreligger fragmentarisk. I 1754 har Gottfried Ezekiel oppmalt altertavlen.
Det antas at altertavlen har vært malt i lysere farger og at den nåværende polykromien er en interpretasjon av 1900-tallet. Ved «restaurering» ble altertavlen i større grad overmalt med bronsemaling og fargete lakker i grønn, rød, blå og gull.
Ved tilstandsregistreringen i 2022 ble behov for konservering av malingslagene registrert. På grunn av bevaringstilstanden ble altertavlen konservert / restaurert sommer 2023. Prosjektet ble støttet av Riksantikvaren og Bodø kirkelige fellesråd.
Falch gamle handelssted er i forvaltning av Helgeland Museum. Opprinnelig har handelsstedet hatt mange funksjoner i samfunnet, og har vært både fiskemottak, trandamperi, landhandel, legekontor, medisinutsalg og notbøteri.
Butikklokalet fra 1920 ble bygd på til brygga. Butikken ble drevet til utpå 60-tallet og brygga ble restaurert på 1990-tallet. Butikkinteriøret består av malt treverk, og fleste flater er dekorert med imitasjonsmaling som ligner på pyramidemahongni.
Ved en befaring ble butikkinteriøret tilstandsvurdert, og det ble registret i større grad konserveringsvbehov. Tilstandsvurderingen danner grunnlaget for utarbeidelsen av et helhetlig bevaringskonsept. Det inkluderer veggpanelet, dører, vindusrammer, butikkdisker og -hyller, gulvet og taket. Uregistrerte gjenstander av ulikt materiale er plassert i butikkhyllene og -skapene og er del av formidlingskonseptet.
Bevaringsarbeidet ble satt i gang i juli 2022.
Prekestolen er fremstilt av treverk og ble malt av Gottfried Ezekiel i 1766.
Både utformingen, dekor og malingslagene er preget av barokkepoken. Grunnflaten til prekestolen danner en sekskant med fire fyllingsfelt. Fremstilt i fyllingsfeltene er de fire evangelistene. Fyllingsfeltene er flankert av marmorerte søyler. Trolig ble prekestolen oppmalt i begynnelsen av 1900-tallet (Hagen 1938?). Baldakinen er trolig yngre enn prekestolen,og er malt på finerplate med moderne maling. En datering foreligger ikke, men på grunn av dekorasjonsmalingen og fargebruk dateres baldakinen i tidsrommet der den siste oppmalingen ble utført.
Tilstanden til kirkeinventaret i Flakstad kirke ble vurdert i september 2021 og ble gjennomført fra NIKU i samarbeid med Riksantikvaren. På baldakinen ble det registret et tett mønster av krakeleringer. Langs krakeleringer har det vært opp- og avskallinger i malingslaget, løst malingslag samt utfall.
På oppdrag fra Flakstad og Moskenes kirkelige fellesråd ble malingslaget på skydekoren konservert og restaurert i august 2022: malingslaget ble konsolidert og renset våt-kjemisk.Utfallsområdene ble kittet og retusjert.
Flakstad kirke i Lofoten er datert 1780 og er en tømmerkirke. Altertavla og prekestolen ble malt av laugsmaleren Gottfried Ezekiel i 1765/66.
Døpefonten i Flakstad kirke er ikke datert. På grunn av utformingen og dekorasjonsmalingen (marmoreringen) kan det antas at døpefonten ble fremstilt i andre halvdelen av 1700-tallet.
På grunn av skader i både treverket og i malingslagene ble et konserverings- og restaureringskonsept utarbeidet, og døpefonten ble konservert og restaurert sommeren 2021.
Røsvik handelsted i Sørfold kommune er i privat-eie og består av flere hus, bl. a. hovedhus, butikk og brygge. Røsvik var et handelssted i 1800-tallet frem til 1900-tallet. Som representant for jektefart og handel med fisk er handelstedet en viktig del av Nordlands kulturarven. For å gi et grunnlag for å utarbeide videre konservering /restaurering av finstua i hovedhuset ble alle faste elementer/flater undersøkt. Teknisk undersøkelsen inneholder en fargeundersøkelse samt delvis en undersøkelse av konstruksjon og fremstillingsmåten. Resultatene gir opplysninger om rommets (restaurerings-)historie og rommets opprinnelige utseende.
Maleriet er en altertavle som var opprinnelig plassert i kirkebrakken i Havøysund. Kirkebrakken ble bygdt 1947 og det antas, at maleriet ble malt i denne tiden.
Maleriet er utført med (lin-)oljemaling på bomullslerret. På grunn av skader i både malingslagene og lerretet ble maleriet konservert og restaurert.
En vannskade hadde medført utfall i malingslagene. I tillegg hadde malingslagene løsnet. Flere rifter og hull i lerretet har vært tydelig synlig på forsiden.
Maleriet ble konservert ved å konsolidere løst malingslag, rense overflaten og konservere rifter og hull. Maleriet ble spennt fast på en ny kileramme og ble restaurert etterpå.
Altertavlen har en høy kulturhistorisk verdi og presenteres i dag på Måsøy museum.
I Bodin kirke i Bodø er fire treskulpturer med polykrome overflate fra senmiddelalderen bevart.
Mest sannsynlig stammer tre av skulpturene opprinnelig fra et førreformatorisk alterskap.
Trefigurene med malt overflate er mellom 70 cm og 80 cm høy. Malingslagene vi ser i dag er overmalinger og de opprinnelige malingslagene er svært redusert. Det antas at figurene har vært staffert i middelalderens fargekanon, inkludert bruk av ornamenter, applikasjoner og forgyllinger. Figurene ble overmalt delvis og/eller helhetlig minst to ganger.
På grunn av skulpturenes tilstand forelå behov for en konservering/restaurering. I 2015 ble i samarbeid med Bodø kirkelige fellesråd, kulturminneseksjonen i Nordland Fylkeskommune og i tett dialog med Riksantikvaren bevaringsprosjektet realisert.
Konserveringen/restaureringen bestod bl.a. av konsolidering av løst malingslag og rens av overflaten. Samtidig ble sikringspapirene fra en tideligere nød-konservering fjernet. Utfall i malingslagene ble kittet og retusjert.
Konsepsjon av presentasjon og oppbevaring av skulpturene i kirken har vært del av et preventiv konserveringskonsept.
Altartavlen fra Dolstad kirke i Mosjøen består av tre malerier som ble malt i 1856 fra Eilert Balle Lund og er utført med oljemaling på lerret.
Bevaringsprosjektet ble gjennomført i samarbeid med Nordland Fylkeskommune.
For å konservere og restaurere altertavlen ble maleriene sikret, demontert og transportert til Bodø. Ved oppstart av prosjektet har maleriene vært i darlig tilstand. Bl. a. var overflaten sterkt ferurenset med sot og smuss. Fernissen hadde gulnet og var krakelert. Lerretet hadde flere hull og rifter.
Blant bevaringstiltakene har vært en konsolidering av løst malingslag, overflaterens, fjerning av fernissen, kitting av utfallsområdene i malingslagene og retusjering. Rifter og hull i lerretene ble konservert og det ble festet en kantforsterkning på lerretene før maleriene ble festet med på kilerammene.
Maleriet er plassert under taket i et lite rom i hovedhuset på Rørøy handelssted og ble mest sannsynlig gjennbrukt. Opprinnelsen og dateringen er ukjent. Etter en nød-konservering av malingslagene ble kunstverket demontert, rullet på en isoporsylinder og transportert til Bodø. Konserveringen og restaureringen ble utført på konserveringsverkstedet i Bodø i samarbeid med kulturvernseksjonen i Nordland Fylkeskommune. Maleriet måler omtrent 2,40 m ganger 2,40 m og ble antagelig utført med oljemaling på lerret.
For å konservere maleriet ble en kantforsterkning festet på lerretet, sikringspapirene ble fjernet og samtidig ble løst malingslag konsolidert. Overflaten ble renset våt-kjemisk, utfall i malingslagene ble etterpå kittet og retusjert. På grunn av størrelsen på maleriet måtte maleriet festes på kilerammen på stedet.
Oversiktsbilder før konserveringen/restaureringen
Alterskapet i Røst kirke er et senmiddelalder-alterskapet som er datert i 1520-1530-årene.
I løpe av århundre ble alterskapet omplassert, overmalt og delvis stilistisk forandret. Krusifikset er datert til begynnelsen av 1700-tallet og er montert på et enkelt kors.
Omfattende undersøkelser ble gjennomført i 1980-tallet på Riksantikvarens konserveringsatelier i Oslo. Samtidig ble alterskapet konservert og restaurert.
Skadeomfanget i retusjene fra 1900-tallet førte til en konservering og restaurering av alterskapetet i mars-juni 2018. Bl. a. ble skadete retusjene på maleriene i fløydørene fjernet og en re-retusjering med Gouache-farger ble gjennomført.
Oversiktsbilde før konserveringen/restaureringen. Flere rifter / hull i maleriet ble konservert og restaurert.
Sakristiskapet ble skadet under en brann i kirken i 2011. Overflaten ble forurenset av sot og smuss. Fernissen ble skadet under innvirkninger av brannslokningsmaterialet. Konserveringen av skapet inneholdet bl. a. rensing av overflaten og konsolidering av løst malingslag. Fernissen ble fjernet eller redusert/regenerert. Utfall i malingslagene i speil-/fyllingsfeltene ble kittet og retusjert. En tørkesprekk i døren ble spunset med balsatre, kittet og retusjert.
Syrefritt papir ble limt på overflaten for å sikre malingslagene under demontasje og transporten.